Telefoonscammer verstoort video-opname bij AchWat

1 1

Stel je voor: je loopt van A naar B en hebt ineens inspiratie. Snel pak je je telefoon en begin je te filmen. Het lijkt goed te gaan, tot er een Zuid-Afrikaans nummer in je display verschijnt en je hele video naar de maan is. Jawel mensen, het Jachseizoen van de telefoonscammers is weer begonnen.

In landen als Negeria, Zuid-Afrika en Somalië, maar ook in andere landen vindt je ze. Callcenters die uit naam van Microsoft of uit naam van allerhande bitcoin initiatieven argeloze burgers opbellen met zogenaamd een leuke aanbieding. Of omdat ze zeggen iets gesignaleerd te hebben op je computer, uit naam van Support. Het zijn slechts een paar manieren hoe criminelen aan de andere kant van de wereld proberen om je leven binnen te dringen. Met een paar simpele stappen beschikken ze over je bankrekening én je identiteit. Laat de criminele zaken maar beginnen….

Maar criminelen aan de andere kant van de wereld hebben nóg een manier om alles van je te krijgen: datingfraude. Journalist Kees van der Spek reisde enige tijd terug naar Nigeria om de zogeheten ‘Yahoo’ boys aan te pakken, nadat zij een Nederlandse vrouw hebben opgelicht. Slachtoffer Jeannette werd opgelicht door iemand die zich voordeed als een militair. Via Western Union moest ze continu geld overmaken naar die militair, niet wetende dat het in handen van de desbetreffende criminelen zijn gekomen. Van der Spek reist met Jeannette naar Nigeria, waar ze één van de criminelen weten te confronteren. Voor haar liep het nog enigszins goed af…

Terug naar mijn scammer: een dag daarvoor stond hij op m’n voicemail. Het eikeltje dacht dat ik had opgenomen, dus draait hij droog z’n script af: ‘Hello, is this Chris? Hello? Hello?’ Helaas, hij liep tegen m’n voicemail aan. En mij zal hij ook niet te spreken krijgen, tenzij hij een mega-interesse heeft in mijn irritatie jegens hem.

Dus beste scammer, mocht je ooit nog eens bedenken om tijdens een video opname – of op een ander moment – nog eens m’n leven ongevraagd binnen te komen.

Slecht idee! 😉

1 comment

Geef een reactie