Drukke kinderen in supermarkt: meer vermaak of betere opvoeding?

2 0

Iedereen kent het wel. Sta je in de rij bij de kassa, staan er meerdere gezinnen met kleine kinderen voor je, die continu in en uit de rij rennen, moederlief krijgt ze maar niet onder controle. Supermarkten als Albert Heijn hebben vaak een speelhoek, maar bij andere supermarkten zijn die ver te zoeken. Moeten supermarkten meer doen om kids te vermaken of moeten ouders hun kids beter onder de duim houden?

Budgetmarkten

De speelhoeken in de supermarkt. Bestaan ze nog? AchWat.eu ging op onderzoek uit. Gemakkelijk te doen, want ik ben toch een bodemloze put wat eten betreft. Op het fietsje, in de trein of met de bus – verschillende steden af. Onderzochte steden? Sittard, Heerlen en Utrecht. Want hoe zijn de voorzieningen voor kinderen in supermarkten eigenlijk geregeld? Het hangt wel heel erg af van de winkel én vestigingsplek. Zo hoef je bij de Nettorama, LIDL en Aldi (natuurlijk?) geen speeltoestel of anderszins ook enige vorm van vermaak te verwachten. Dat is niet zo gek, want ze pretenderen dé prijsvechter te zijn (bij Nettorama ben ik overigens goedkoper uit, maar da’s een ander verhaal). Bij deze supermarkten wordt dus een beroep gedaan op het (gezonde, boeren) verstand van de ouders.

Duurdere supermarkten

Hoe anders is dat bij good old Appie Heijn? Laat ik allereerst opmerken dat het héél erg afhangt van de vestigingsplek van deze grootgrutter. Zo zul je bij een Albert Heijn in de binnenstad niet snel voorzieningen voor je kiddo vinden. Ook niet gek, want het merendeel dat daar natuurlijk komt is …. forens óf student. Ja, en die enkele junk van Zes Hoog achter.

Trek je meer de wijken in, hangt het vervolgens van de grootte van de supermarkt af. Maar zowel in Sittard als in Utrecht beschikken de filialen over iets voor je kind. In Sittard is een scherm met spellen te vinden, evenals in Utrecht. Op mijn Facebook-bericht volgen ook enkele reacties. Zo meldt een volger dat in Hedel bij de Hoogvliet ‘een of ander speeltoestel’ staat.

Positief: Jumbo Heerlen

Jumbo in Heerlen spant – in positieve zin – de kroon. Wie namelijk de Foodmarkt doorloopt en bij het restaurant uitkomt, ziet achterin een uitgebreid speeltoestel (met ballenbad) waar de kinderen zich naar hartelust kunnen vermaken ….. en ouders kunnen rustig winkelen. Grote kans, dat het afrekenen, de terugreis én alles daarna rustig verloopt. Het is nog net niet dat er omgeroepen wordt: ‘(Naam) van 7 wil graag opgehaald worden uit ‘t kinderparadijs!’

Opvoeden

Eigenlijk is het niet zo zwart wit, en kun je dus gerust stellen dat de meeste supermarkten – met uitzondering van LIDL en Aldi – wel iets doen voor de toekomstige generatie. En zo denken de volgers op Facebook er ook over. Die zijn zelfs nog een stukje duidelijker: ‘voed je kinderen op’.

“Kinderen moeten leren netjes winkelen”, zo schrijft één van de reageerders, “dat is niet makkelijk en kost veel geduld. Er zou daar eens wat meer respect voor moeten komen. Maak een praatje met het kind, dat vinden ze vaak leuk en dan vervelen ze zich niet meer. Ouders kunnen meer het kind betrekken door bijvoorbeeld dan helpen met spullen op de band te zetten.”

Functionaliteit top, prijs laag

En kun je van de goedkopere supermarkten wel verwachten dat ze iets voor kinderen doen?

Eén van de reageerders meldt: “Aldi is een budgetmarkt. Ze zetten niet alles netjes in rekken, maar ze pleuren gewoon de hele pallet in de zaak en daar mag je het uit halen. Dat vind ik overigens prima zo. Functionaliteit top en de prijs is laag. Waarom zou ik meer willen betalen voor het eigenlijk onnodige werk om de producten?”

Hoewel de meeste consumenten graag zien dat ouders hun kinderen leren om netjes te winkelen, helpt het zeker als de supermarkt in een speelhoek voorziet. Dat is een gouden comibinatie: netjes winkelen met je kinderen en dan als beloning een kwartiertje in de speelhoek. De Albert Heijn doet het goed in dit mini-onderzoekje en de winnaar is Jumbo in Heerlen.

Welke supermarkt in jouw buurt verdient een pluim op dit gebied?

Geef een reactie