Betaling doen op Dag van de Arbeid? Reken maar dat die te laat komt!

1 0

Dit was april, we zitten nu op één mei. Dé maand waarin alle vogeltjes – spreekwoordelijk gezien – een ei leggen. Maar wat blijkbaar niet iedereen weet is dat het vandaag een feestdag is: de Dag van de Arbeid. Daar kwam ik vandaag op een bizarre manier achter.

Regelmatig staat er op woensdagmorgen, klokslag 07:00 uur, een bedrag bijgeschreven. Vreugde en jolijt, de vaste lasten, boodschappen en andere aankopen kunnen weer gedaan worden. Een übergoedkope vlogstick staat deze week op m’n lijst, tezamen met de zaken als huur, zorgverzekering en elektra (om maar een voorbeeld te noemen).

Maar helaas: er was niets bijgeschreven. Nu kan dat gebeuren, dus ik wacht in alle rust nog maar een paar uurtjes af. Tot – om elf uur –  er nog niks ontvangen is en ik maar eens met de betaler in kwestie ga bellen. ‘Tja, het is de Dag van de Arbeid, dus geen betalingsverkeer vandaag’, aldus de medewerker. Op de vraag ‘of ze dit niet eerder wisten’, antwoordde ze: ‘wij weten dit pas sinds gisterenavond!’

Geen betalingsverkeer vandaag? Oh, daar had ik nou niet op gerekend op deze eerste meidag. Dus surf ik snel naar mijn bank. En inderdaad: op woensdag 1 mei vindt er geen betalingsverkeer plaats. Niet binnenlands en niet buitenlands. Ook zijn de beurzen gesloten.

Wel ja, hoe krijg ik het nu!? Heel Nederland Werkt is vandaag de dag op 1 mei het credo, waardoor er dus ook gerekend wordt op betalingen die direct verwerkt worden. Slechts een handjevol mensen – bankiers blijkbaar – heeft het privilege om deze dag in alle rust elders door te brengen, terwijl het ‘klootjesvolk’ gewoon de handen uit de mouwen steekt.

Hmm. Tijd om maar eens een rondgang te maken langs de verschillende banken. Nee hé, het blijkt dat ook andere banken hun betalingsverkeer een dagje hebben stilgelegd. Zowel ABN Amro als de Rabobank én de ING voeren vandaag geen betalingen uit. Ook bij SNS is dit het geval. Dat ook bij de overheden niet iedereen hiermee bekend is, blijkt wel als ik een niet nader te noemen politieke partij aan de lijn heb: ‘En ik heb net wat overgemaakt!’ aldus de medewerker, die dit duidelijk ook niet zag aankomen’. Hoe de Dag van de Arbeid dus zomaar een hele dag (bij velen) in de war kan schoppen…

Goed, tot slot nog even een stukje duiding: de Dag van de Arbeid is dus een soort feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. In veel landen wordt dit gevierd, in Nederland bijvoorbeeld niet. Toch zijn er altijd personen die het blijkbaar nodig vinden om niet te (willen/kunnen) begrijpen dat de rest doorwerkt en dus ook op die paar mensen rekent. Oftewel: een kleine groep die het voor de grote groep verpest.

Dus, mocht je op deze 1 mei een betaling doen? Die komt te laat!


Geef een reactie