Lek o’meter

De stand tot nu toe

Een nieuw onderdeel bij AchWat, want ik vind de veiligheid van informatie en gegevens heel belangrijk. Hier op AchWat ben ik extra zuinig op jullie gegevens, maar sommige bedrijven lopen er de kantjes vanaf. Reden genoeg om dat bij te houden, zodat er misschien eens een kentering komt. Daarom presenteert AchWat met grote trots: de Lek o’Meter!

De Lek o’Meter? Wat is dat?

Regelmatig kom ik lekkages van gegevens tegen. Maar wat opvalt: je kunt er eigenlijk nergens mee terecht. Behalve bij de Consumentenbond, Bits of Freedom of FoxIT. Maar voor de gemiddelde leek is dat natuurlijk een behoorlijke drempel, vandaar de Lek o’Meter!

Is dit een digitale schandpaal?

Nadrukkelijk niet! Het heeft een journalistiek/maatschappelijk doel. Het is om iedereen erop te wijzen dat gegevensbeveiliging geen overbodige luxe is. Het zorgt ervoor dat je een ieder je gegevens kunt toevertrouwen, indien noodzakelijk.

Klopt het dat ik de bedrijven in kwestie niet kan zien?

Inderdaad. De bedrijven in kwestie zijn vooralsnog anoniem. En dat heeft maar één reden: ook zij kunnen zich beroepen op hun privacy. AchWat is zorgvuldig met ieders privacy, dus ook die van de lekkende clubs in kwestie. Wel wordt elk bedrijf in de toekomst gevraagd een reactie te geven, die ook gepubliceerd wordt in de Lek o’Meter. In het geval een bedrijf ‘geen thuis’ geeft of zelfs afwijzend reageert, dan wordt die naam wél genoemd. Dat is volgens de geldende journalistieke normen: er is dan sprake van een misstand die (mogelijk) een grote groep mensen aan gaat.

Ik denk dat ik zelf een datalek heb gevonden, wat nu?

In zo’n geval kun je – als je liever geen sores met de betreffende partij wilt hebben omdat je bijvoorbeeld klant bent – altijd een mailtje sturen naar AchWat. Je data wordt slechts gebruikt voor de Lek o’Meter en nergens anders voor. AchWat houdt zich aan de geldende AVG-wetgeving.