Testen voor gebruik: een browserplugin die checkt of een website wel OK is

1 0

We zijn tegenwoordig steeds minder veilig op internet. Als er een keer niet ged-dost wordt, zijn er wel nepwebshops, phishing acties en nep daters actief, om maar wat voorbeelden te noemen. Het bekende tv-programma Opgelicht komt nu met een plugin die je waarschuwt als je op een verdachte site beland. Nou, tijd voor een testje!

Eerst even checken of Achwat wel volledig ‘white listed’ is. Nou, dat was niet nodig want de plugin blijft uiterst kalm. Er zijn volgens de toevoeging aan Chrome geen meldingen bekend bij het televisieprogramma en de verbinding is (natuurlijk) keurig beveiligd. Jazeker, bij Achwat weet ik hoe het ‘heurt’ 😉

Maar die plugin is er uiteraard niet om mijn online performance te ‘ego boosten’, dus snel verder naar de volgende. Het was even (stevig) zoeken naar een url (is webadres), maar er is er één gevonden. Helaas wel een eerlijke website, maar wel eentje die nog geen beveiligde verbinding aanbiedt. Want ook dan slaat de plugin aan.

Hoewel de website in kwestie geen financiële transacties mogelijk maakt, kun je er wel via een contactformulier met de eigenaar in contact komen. En het daaraan gekoppelde formulier wordt onbeveiligd verstuurd. Foei, en dat voor een tijdschrift een onderwijsinstelling!…

Nog zo’n lichtend voorbeeld is de site van Nico van den Ham. Van den Ham, – zelfbenoemd journalist, melder van misstanden én vriendje van waxinehoudergooier Erwin Lensink (ook al geen beveiligde verbinding en waar je al helemaal je vraagtekens bij moet zetten), maakt gebruik van een simpele Blogspot site zonder een beveiligde verbinding. Toch verbaast het me dat de plugin geen verdere sjoege geeft, want de inhoud van die site is uiterst discutabel. Dat zijn eerste website al om juridische redenen offline gehaald is, is veelzeggend. Als we het dan toch over misstanden hebben, laat die vent dan eens in de spiegel kijken…

Nou, tot op heden nog niet echt verdachte sites tegengekomen. Slechts die laatste waarvan ik me afvraag waarom die plugin niet aanslaat. Maar wat niet is kan nog komen. Het ging dan ook slechts om een kleine test van deze plugin, die haar werk naar behoren lijkt te doen. Maar hoe komt die plugin erachter welke websites er wel en niet sporen? Een telefoontje met de Opgelicht redactie had deze – en meerdere vragen – moeten beantwoorden, maar tot op heden is er nog geen reactie gekomen. Het antwoord van wordt dan ook geplaatst zodra het er is. Je moet immers wel de ruimte geven voor ‘hoor en wederhoor’.

Terug naar de plugin: in ieder geval lijkt-ie een goede aanwinst voor onze online veiligheid. Hij zorgt ervoor dat je je wel drie keer bedenkt voor je iets doet, en gaat feitelijk verder waar je virus en malware scanner ophoudt.

Dan – tot slot – drie tips hoe je phishing, nepshops en dat soort onzin herkent:

  • Let goed op de URL
    Bijvoorbeeld: wordt je door ING gelokt, let er dan op dat de link ‘https://www.ing.nl/ bevat. Phishers en oplichters hebben er een handje van om een soortgelijke link te registreren (bijvoorbeeld: www.ing.ml, www.ing-bank.co, www.ing-banking.com etc.) Bij twijfel altijd even Googlen.
  • Let op het slotje!
    Betrouwbare websites bieden op hun hele website een zogeheten beveiligde verbinding (SSL) aan. Die kun je herkennen aan ‘https://’ (zie onder andere bovenaan deze blog). Verricht je bijvoorbeeld een betaling, dan kun je er zeker van zijn dat dit op een veilige manier gebeurt. Let wel: een slotje is natuurlijk niet altijd een garantie dat de site zelf ook veilig is!
  • Krijg je een e-mail waarin je op een link moet klikken van een vreemd adres? Niet klikken!
    Er gaan honderden – zo niet duizenden – mails rond met aanbiedingen voor cadeaubonnen, boetes van het CJIB enzovoorts. Phishers hebbende vreemde gewoonte om te proberen op die manier jouw gegevens, zoals pincodes, in handen te krijgen. Krijg je zo’n mail binnen (vaak vanaf een even vreemd adres), stuur deze dan direct door naar het Meldpunt Fraude.
  • Gebruik je boerenverstand! Geloof niet alles wat er geschreven wordt!

Meer weten over de plugin?
Klik hier!

Geef een reactie