Het moment dat nepnieuws even heel doorzichtig (en irritant) werd

1 0

Vrijdagmorgen. Net als elke ochtend, controleer ik ook mijn socials even. Of ik gementiond ben op Twitter, er nieuwe volgers op Insta zijn bijgekomen en of G. eindelijk heeft gereageerd op m’n stortvloed aan chatberichten via Facebook Messenger. Tot mijn oog op het volgende bericht valt.

Eerst even kort over nepnieuws (in het Engels fake news):

‘desinformatie verhuld als nieuws, die verspreid wordt via websites, sociale media en traditionele media, met als doel het maken van winst of het beïnvloeden van de publieke opinie. Daarnaast wordt het ook in de politiek gebruikt als frame tegen de journalistiek’,

aldus Wikipedia.

Dat nepnieuws wordt inmiddels steeds doorzichtiger. Allereerst de afzender. Een bedrijf dat zich bezighoudt met ‘Style and fashion’. Ja ja. Met een simpele klik op de link kom je uit op de website van de adverteerder, die in het minst erge geval vervolgens wat data over je verzameld én wellicht doorverkoopt.

Maar de afbeelding alleen al zou genoeg moeten zeggen. Onderaan een link die nou niet bepaald naar de NOS-site verwijst én Dionne Stax die het einde van haar voormalige collega Twan Huys zou aankondigen. Zou dit nog een steek onder water zijn naar een presentator die tegenwoordig niet meer naar zijn voormalig kindje kijkt?

En nee, ‘RTL Late Night is er nog gewoon’, zo bevestigt ook medewerker T. van RTL Late Night aan Achwat na melding van dit ‘nepnieuws’. Bij monde van diezelfde T. laat het programma weten ‘het nepnieuws in onderzoek te nemen’, dus….

Werk ze nog!

Weten hoe je nepnieuws herkend? Zo, dus.

Geef een reactie