Wat krijgen we nu? Naam XS4ALL opgeëist door gehandicaptenorganisatie

1 0

Het is niemand ontgaan dat KPN de keeper van veilig internet XS4ALL wil opdoeken. Van ‘er verandert niets’ tot ‘Plee-eenden’, je kwam het allemaal tegen in de strijd van Neerlands groene trots om iedereen maar te overtuigen dat ‘dit het beste is’. Inmiddels liggen de eerste wolven al op de loer: zelfs de naam is niet meer veilig.

Voer voor een testcase?

Want, blijkt uit de krant van vandaag, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind wil de naam graag hebben en heeft via een paginagrote advertentie de naam feitelijk opgeëist. Of er nu een rechtszaak zal komen om de naam definitief te claimen is nog onbekend, maar het zou natuurlijk prachtig voer zijn voor een testcase.

Merk opgedoekt, maar wel in broekzak

Bedrijven hebben er nog wel eens een handje van hun dochters eigenhandig de nek om te draaien en KPN is daar een goed voorbeeld van. Want Planet Internet, WXS, WorldOnline en Hi gingen Telfort, Yes Telecom en XS4ALL al voor. Maar ondertussen houdt onze Grote Vriendelijke Telecomreus de merken wel in haar broekzak, zogenaamd om ‘concurrentie te voorkomen’.

Wat daar het nut van is, is mij nog altijd een raadsel en wat mij betreft ook oneerlijk. Eerst neem je je klanten af wat ze lief is en vervolgens biedt je geen mogelijkheid om anderen desnoods met die naam aan de haal te gaan. Goed, voor een kleine zelfstandige die een naam opdoekt en die in z’n broekzak houdt is dat te begrijpen, maar voor een grote reus als KPN met een winst van heb ik jou daar, is dat eigenlijk onbegrijpelijk.

Merk beschikbaar stellen om uit te dagen

KPN zou juist het merk beschikbaar moeten stellen om uit te dagen, desnoods met de boodschap van: ‘jullie kunnen het beter met dit merk? Veel succes ermee! May the best company win’. Maar als we dan toch merken gaan opeisen en beschikbaar stellen, lijkt het mij logischer om de jongens en meisjes van Stichting Appeltaart de eerste gelegenheid te geven er wat mee te doen. Met andere woorden: die gehandicaptenstichting doet goed werk, maar mag een andere naam bedenken.

Maar ondertussen heeft KPN-baas Maximo Ibarra de kuiten genomen (vanwege Sky-achtige familieomstandigheden) dus wat er nu met XS4ALL gaat gebeuren is ook onduidelijk, dus laten we er voorlopig maar even vanuit gaan dat het laatste woord nog nergens over is gezegd.  En ondertussen is deze kamikaze actie een dolk in de rug van een heel personeelsbestand en klantenbestand.

Ik heb gesproken.

Geef een reactie